Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

torsdag 18 augusti 2016

Middag på Rutz


Rutz är en klassisk adress i Berlin för vin och mat på hög nivå, med vinbar och ”bakficka” på bottenvåningen och restaurang en trappa upp. Vinbaren har fått flera utmärkelser för sin vinlista (800 viner med fokus på framförallt Tyskland och Frankrike) och restaurangen har sedan 2007 en stjärna i Guide Michelin. Stället grundades 2001 av sommelieren Lars Rutz och vinhandlaren Carsten Schmidt (Weinladen Schmidt). Kombinationen restaurang, vinbar och vinaffär var vid den här tiden ett helt nytt koncept för Berlin och man valde även att öppna etablissemanget på en något udda adress, förvisso i Mitte men en bit från övrig flärd och finess på en gata som fortfarande kändes som DDR. Lars Rutz fick dessvärre cancer och dog redan 2003 och verksamheten drivs idag vidare av Carsten och hans fru Anja Schmidt. En annan Anja är Anja Schröder, som driver Planet Wein (som jag skrev om här). Anja Schröder var Lars Rutz livspartner och hon var också delaktig när företaget Rutz bildades.I tisdags fick jag en riktig helkväll på Restaurant Rutz. De erbjuder en tiorätters meny, där man kan välja att äta fyra, sex, åtta eller samtliga tio rätter. På en restaurang av den här klassen ”måste” man nästan välja hela paketet för att inte missa något, men jag nöjde mig med åtta rätter denna kväll. Till dessa drack jag en champagne från Charles Dufour, en av den nya generationen småodlare från södra Champagne.Allt från inledande överraskningsrätter till den avslutande bonusefterrätten håller mycket hög klass. Det är helt enkelt fantastiskt gott och jag tycker faktiskt att de förtjänar att få en andra stjärna av de konservativa fransmännen!

Amuse bouche:
Makrill med rädisa och plommon:By the water (forell med klöver, endiver och parmesanskum):Hängmörad kyckling med champinjon och persilja:Tomatmacka (gelé på vit tomat med malt och oliv på ett tunt rågbröd) med tomatsås och getostsgranité:Äggula med märg och lök i flera former:Bräss med kantareller och grön sparris:Sous vide-lagad grisskuldra med kålrabbi och hasselnötter:Till ovanstående serverades en liten strut med kött och pepparrotsglass:För-efterrätt (björnbär med björnbärssorbet och björnbärskräm):Under the apple tree:Bonusdessert med morotstema:Som om man inte redan blivit tillräckligt bortskämd får man avslutningsvis dessutom en liten ask praliner att ta med sig hem!

Stället har trots sina höga ambitioner en avslappnad och väldigt trevlig atmosfär. Men det är framförallt maten som gör att man längtar tillbaka! Nivån på personalen varierar överraskande nog från otroligt påläst och engagerad till helt blasé. Sommelieren Alex är proffsig!

Man kan med fördel både inleda och avsluta kvällen en trappa ner, d v s på Weinbar Rutz, som jag skrev om här!

VAD: Rutz, fine dining i Mitte
VAR: Chausseestraße 8 (Mitte). U Oranienburger Tor
NÄR: Tisdag-lördag, från 18:30. Vinbaren öppnar 16.
PRISNIVÅ: Hög

1 kommentar: