Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

söndag 22 januari 2012

Söndagsbrunch på Pasternak

Eller: Inlägg nr 100!

Det ryska köket är klart underskattat! Jag hade i alla fall underskattat det innan jag började upptäcka alla ryska matställen i Berlin. Och eftersom det bor många ryssar här, runt 200 000 faktiskt, finns det så klart också många ryska restauranger.

En av de bästa är Pasternak, döpt efter författaren (som skrev Doktor Zjivago och tvingades tacka nej till nobelpriset) och belägen vid det fina, gamla vattentornet i Kollwitzkiez i Prenzlauer Berg. Inriktningen här är rysk och judisk mat.

Varje söndag serverar de en helt fantastisk brunchbuffé. För 12,40 € får man ett färgsprakande utbud av företrädesvis ryska delikatesser och väldigt mycket god mat för pengarna! Det är bl a många trevliga sallader och röror. Flera av rätterna är baserade på fisk och skaldjur, men de har även en jättegod äggröra, helt underbara gratinerade svampar med spenat, mycket frukt och fina desserter. Det som är kul är att rätterna byts ut under dagen, så när ett fat är tomt kommer det ofta in något helt annat istället!


Restaurangen är inredd som ett gammaldags ryskt vardagsrum från tiden innan revolutionen. På väggarna hittar man bilder på Pasternak och andra svartvita fotografier. Alla i personalen är ryssar vilket ytterligare bidrar till den genuina känslan. Servicen är kanske inte så hjärtlig, snarare korrekt och professionell, men man känner sig ändå väl omhändertagen.På sommarhalvåret sitter man gärna på uteserveringen. Här har man en fin vy över Dicker Hermann (tjocke Hermann), som vattentornet kallas. Det är för övrigt Berlins äldsta vattentorn, som du kan läsa lite mer om här.Ovanstående bild är från juli förra året, men om några månader är det lika grönt och fint igen!

VAD: Pasternak, rysk restaurang med fantastisk söndagsbrunch
VAR: Knaackstraße 22 (Prenzlauer Berg). U Senefelderplatz
NÄR: Dagligen, 09 – 01. Söndagsbrunchen 10 – 15.
PRISNIVÅ: Mellan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar