Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

måndag 26 november 2012

Middag på Volt


Att det våras för Kreuzberg i finsmakarvärlden har jag skrivit om tidigare. 2011 fick trevliga Hartmanns en stjärna i Guide Michelin och i vintras fick fina Horváth sin första stjärna. Det är två Kreuzbergrestauranger med ambitioner, men som samtidigt är betydligt enklare än de typiska stjärnkrogarna i Berlin (tänk Fischers Fritz eller Facil)! Och utvecklingen stannar så klart inte här…Förra helgen var jag och åt middag på VoltPaul-Lincke-Ufer vid Landwehrkanal. Restaurangen, med Matthias Gleiß i spetsen, är en bra representant för det moderna tyska köket. Och jag blir inte förvånad om den får sin första Michelinstjärna snart, för även här är maten riktigt bra. Kom ihåg var ni läste det först!

Restaurangen ligger i Umspannwerk Kreuzberg, en före detta kraftstation som försåg berlinarna med el ända fram till 1989 och som idag mest fungerar som kontorsbyggnad åt diverse webbfirmor och andra kreativa företag. Att före detta fabriker eller kraftverk i Berlin byggs om till hippa restauranger eller klubbar är ingen ny företeelse – snarare en del av den post-industriella trend som förstärker det tjänstebaserade samhällets utveckling och vår önskan om förnyelse samtidigt som vi håller fast vid det gamla – men innebär alltid en lika trevlig upplevelse. På Volt har man skapat en imponerande miljö bland röda tegelväggar och öppna metallgrindar. Man kan välja mellan att sitta längst ner och njuta av den fantastiska takhöjden eller en eller två trappor upp, på någon av de båda avsatserna som löper längs med den inre väggen.

Och maten är alltså minst lika bra som lokalen. Vi åt en trerättersmeny med tillhörande (tyska) viner och det var genomgående mycket bra. Först av allt fick vi en överraskningsrätt i form av en kaninköttbulle (!) med tillbehör. Till förrätt blev det sedan rökt stör med svartrot och portlak tillsammans med en silvaner. Riktigt bra!Huvudrätten bestod av rådjurssadel på en bädd av brysselkål med svampcrêpes, palsternacka och fläderbärssaft. Det var fantastiskt gott och den tillhörande pinot noiren funkade perfekt till. Och tänk att brysselkål kan smaka så bra!Till efterrätt fick vi choklad med päron, macadamiakräm och svartvinbärssorbet. Päronen kändes helt överflödiga men allting annat var underbart gott. Till detta drack vi en söt gewürztraminer.Jag kommer garanterat att gå hit snart igen. Om inte tidigare så framåt vårkanten när man kan sitta ute på terrassen och njuta av de lummiga omgivningarna längs Landwehrkanal!VAD: Volt, trendig gourmetrestaurang i Kreuzberg
VAR: Paul-Lincke-Ufer 21 (Kreuzberg). U Schönleinstraße / Görlitzer Bahnhof
NÄR: Måndag – lördag 18 – 24
PRISNIVÅ: Hög

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar