Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

torsdag 31 juli 2014

Bowie-utställningen


Just nu pågår den stora David Bowie-utställningen i Berlin. Och den är verkligen helt fantastisk! Det är den turnerande internationella utställningen som visades i London förra året som kommit hit, fast i en Berlinanpassad version. Det senare innebär mer fokus på åren i Berlin, något som Bowie själv varit med och påverkat.Man har samlat ihop ett imponerande material från stora delar av Bowies karriär, som scenkostymer, målningar, fotografier och brev. Men det som framförallt utmärker utställningen är alla projektioner av gamla inspelningar, allt från intervjuer till tv-inslag och konsertmaterial!

Innan man går in får man hörlurar och var sin mottagare. Sedan är det bara att börja njuta! Innehållet i hörlurarna styrs av var man befinner sig i lokalen och det som till en början kan verka lite segt tar snabbt fart. Det är en häftig upplevelse och det är svårt att låta bli att nynna med när Space Oddity och alla de andra låtarna sätter igång! Utställningen inriktar sig framförallt på tidsperioden 1962-1979, d v s från uppväxttiden fram till och med Berlinåren.Martin-Gropius-Bau, där utställningen är, anses vara en av Berlins vackraste historiska byggnader. Den står mittemot den lokala parlamentsbyggnaden (alltså Berlins parlament, inte riksdagshuset) och uppfördes ursprungligen mellan 1877 och 1881 av arkitekterna Martin Gropius och Heino Schmieden som Kunstgewerbemuseum. Efter första världskriget blev det hem för förhistoriska museet och ostasiatiska konstsamlingen. Mirakulöst nog såg det ut som att byggnaden skulle klara sig oskadd genom andra världskriget, men precis i slutet av kriget blev den kraftigt skadad. Under kalla kriget stod byggnaden precis vid gränsen mellan öst och väst (på västsidan), vilket väldigt tydligt synliggörs av den del av muren som fortfarande står kvar och löper längs Topographie des Terrors på tomten bredvid! Men det var först 1981 som den restaurerades och kunde öppna igen. Åren 1998-1999 renoverade man byggnaden på nytt och skapade det vi ser idag.Utställningen har blivit förlängd till den 24 augusti. Se den om du har möjlighet!

VAD: David Bowie, omfattande Bowie-utställning
VAR: Martin-Gropius-Bau, Niederkirchnerstraße 7 (Kreuzberg/Mitte). S/U Potsdamer Platz, U Kochstraße
NÄR: Dagligen 10-20
PRISNIVÅ: 14 € för vuxna

2 kommentarer:

  1. Kom hem från Berlin i dag och kan bara instämma, trots lite dålig luft i starten pga av alla besökare så var det en fantastisk upplevelse.

    SvaraRadera