Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

fredag 25 juli 2014

Middag på NENI


I söndags blev det middag på nyöppnade NENI. Det är ett riktigt häftigt ställe som ligger på tionde våningen i det nyrenoverade Bikini-komplexet vid Zoo. Utöver mat, inspirerad av bl a det persiska, israeliska och arabiska köket, bjuds man på en milsvidd utsikt; på ena hållet över zoo och resten av Tiergarten och på andra hållet över Charlottenburg och Schöneberg.

Bild: NENI Berlin

Bild: NENI Berlin


Restaurangen drivs av Haya Molcho och hennes uppmaning är att beställa många rätter och dela med sitt sällskap. Vi började med sabich, en israelisk aubergineröra, med bl a ägg och tahini, som äts i pitabröd. Gott men delvis för starkt!Därefter blev det en helt fantastisk tonfisksashimi med har bracha tahina (traditionell sesampasta) och koriander. De tunna skivorna av rå tonfisk – som kanske snarare borde benämnas carpaccio än sashimi – gifter sig perfekt med sesampastan!Sedan fick vi en portion grillade pilgrimsmusslor med linser, gula morötter och koriander. Även denna rätt var mycket god, men pilgrimsmusslorna hade gärna fått vara lite hårdare grillade!Som avslutning tog vi grillad majskyckling, marinerad i arrak och örter i 48 timmar. Det som på papperet verkade vara en riktigt trevlig fågel, visade sig dock vara alldeles för stark och gick inte att äta! Det kändes som om de bytt ut arraken mot chili och jalapeños… Vi erbjöds dock att välja en annan rätt, och behövde inte betala för kycklingen.Som alternativ till den misslyckade fågeln valde vi entrecote med (ännu mer) sesampasta, tomat och koriander. Köttbiten var, ovanligt nog, en tunn skiva och endast lätt grillad. Den var lyckligtvis riktigt bra och betydligt snällare än kycklingen!Sortimentet vin på glas är noga utvalt för att passa till maten. Vi drack bl a en mycket bra riesling och en grüner veltliner som båda funkade bra till de korianderdominerade rätterna. Både mat och dryck överträffas dock av den fantastiska miljön! Kommer man hit på lunchen kan man få tre rätter för 15 €.

(Jag vill helst inte avsluta på ett negativt sätt, men när man får se Berlin så här från ovan påminns man verkligen om hur ful och hur oplanerad stora delar av staden är! Och att de fortfarande inte blivit helt färdiga med restaureringen av Gedächtniskirche…)Vägg i vägg med NENI ligger läckra Monkey Bar, men den får jag återkomma till i ett senare inlägg!

VAD: NENI Berlin, hipp restaurang med mat från Mellanöstern
VAR: Budapester Straße 40 (Charlottenburg). S Zoologischer Garten / U Kurfürstendamm
NÄR: Måndag-fredag 12-23, lördag-söndag 12:30-23
PRISNIVÅ: Mellan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar