Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

söndag 14 november 2010

Lunch på First Floor

Häromveckan var jag och åt lunch på First Floor, en av Berlins bästa restauranger och bl a belönad med en stjärna i Guide Michelin. Själv blev jag belönad med en av mina bästa matupplevelser någonsin.I likhet med många av de andra stjärnrestaurangerna i Berlin är First Floor inhyst i ett (femstjärnigt) hotell. I Hotel PalaceBudapester Straße, för att vara exakt, och precis som namnet antyder: en trappa upp! Vi befinner oss för övrigt precis vid gränsen mellan stadsdelarna Charlottenburg och Tiergarten, ifall någon nu funderade på det.

Miljön är väldigt, tja… ”80-talig”, i brist på ett bättre ord. Vill man vara elak kan man se vissa likheter med en Finlandsfärja… Men även om inredningen känns omodern är allting väldigt fräscht – som sig bör på en restaurang i den här klassen!

När man besöker den här typen av restaurang ska man givetvis inte nöja sig med att beställa en enda rätt utan välja hela menyer. Prissättningen på First Floor gör det valet ännu enklare, framförallt på lunchen! Förrätter och mellanrätter kostar mellan 24 och 39 €, priset för varmrätterna varierar mellan 44 och 47 € och desserterna går lös på 19 €. Samtidigt kan man komponera sin egen lunchmeny, från samma urval av rätter, och då betala 28 € för två rätter, 42 € för tre eller 56 € för fyra! Och man kan ju fråga sig vem som beställer en varmrätt för 47 € när man kan få samma rätt och två andra rätter för 42… Just nu är det dessutom möjligt att äta fyra rätter och betala för tre! Erbjudandet gäller t o m 23 december och endast om man bokar via hemsidan – www.firstfloor.palace.de. Se det som ett tips!

Frågan är om det går att hitta en mer prisvärd matupplevelse än det här – någonstans! Nivån på det som serveras är nämligen mycket hög. Maten förtjänar definitivt två stjärnor – minst! Dessutom bjuds det frikostigt på överraskningar! Och vinsamlingen är något av det mastigaste jag sett.

Vi hinner knappt sätta oss, mitt sällskap och jag, och ännu mindre börja beställa, innan köket vill visa prov på vad det går för. Utöver två brödskålar med totalt sex olika sorters bröd, ackompanjerat av tre sorters smör, bjuds vi på var sin tallrik med tre små läckerheter.

Tre små läckerheter att börja med.


Vid sidan om den imponerande vinlistan har man även en separat vattenlista, med mineralvatten från 18 länder! Vi väljer en flaska Magnus, från en källa norr om Hamburg. Till de två första rätterna dricker vi dessutom en chardonnay från Markgräflerland i Baden och Weingut Martin Waßmer. Vinet, som är från 2007, har en fantastisk doft och tydliga ekfatstoner i smaken. Till huvudrätten blir det ett glas 2007 Kalmit från Weingut Kranz i Pfalz. En trevlig pinot noir, eller Spätburgunder som tyskarna säger.

Innan första ordinarie rätten dyker upp bjuds vi på ytterligare två bonusrätter, som är så ambitiösa i sin utformning att de kunnat vara med bland de ordinarie förrätterna på menyn. Först en kaninsufflé och sedan hälleflundra med kronärtskocka.

Kaninsufflé.

Hälleflundra med kronärtskocka.


Till förrätt väljer jag gåslever med tangerin och brioche. Det är så vackert upplagt att det tar emot att börja äta. Men det smakar fullkomligt magiskt! Brödet serveras på en separat tallrik och passar i vanlig ordning perfekt tillsammans med gåslevern.

Gåslever med tangerin.


Till andrarätt äter jag pilgrimsmussla i passionsfruktsås. Det är mycket gott och återigen vackert serverat – ett riktigt konstverk! Det vita vinet kommer verkligen till sin rätt här.

Pilgrimsmussla i passionsfruktsås.


Som huvudrätt får jag duvbröst med confiterad schalottenlök. Fågeln serveras med en bit ägg på toppen. Till det potatis i form av stående pelare, som ser ut som små korvar. Duvan smakar så fantastiskt gott att jag helt glömmer bort det röda vinet! Lite synd eftersom det säkert hade varit en intressant kombination.

Duvbröst med små korvar av potatis.


När man sitter och väntar på den valda efterrätten kommer så nästa överraskning: bonusdessert! I likhet med tidigare extrarätter handlar det även denna gång om en fullfjädrad anrättning och inte bara en enkel liten munsbit. Äppelkaka med fikon och glass. Läckert! Den ordinarie efterrätten, som kommer sedan, består av plommon med hasselnötter, nougatglass och saltad kola. Kombinationen av det söta, det syrliga och det salta skapar en fullkomlig smakexplosion i munnen!


Äppelkaka med fikon och glass.


När man så, mätt och mycket belåten, tror att det är slut på det roliga kommer en av servitörerna in med en vagn full av petit fours!

Ser man till helhetsupplevelsen når First Floor inte riktigt upp till samma nivå som Fischers Fritz. Men maten är minst lika bra – och det säger en hel del. Det är sådant här man blir lycklig av!

På vägen ut tar jag en tur om vinkällaren, som är av varianten skrytkällare med stora fönsterväggar ut mot korridoren. Här kan man dregla över många fina flaskor och samlingen med sexlitersflaskor av Château Mouton Rothschild är riktigt imponerande.

VAD: First Floor, restaurang med * i Guide Michelin
VAR: Budapester Straße 45 (Charlottenburg), U Kurfürstendamm
NÄR: Måndag – fredag 12 – 15 & 18:30 – 23, lördag – söndag 18:30 – 23
PRISNIVÅ: Hög

3 kommentarer:

  1. vilken mat! ser helt galet (men fint) ut. hur mätt blir man egentligen?

    SvaraRadera
  2. Man blir mätt. Men på ett bra sätt. Tricket är att ta det lugnt med brödet! För mycket bröd kan ödelägga allt. Sedan tar ju en måltid som ovanstående minst 2 - 2,5 timmar, så magen hinner vänja sig vid allt det goda!

    SvaraRadera
  3. Måste nästan testa gourmetlivet snart!

    SvaraRadera