Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

lördag 6 november 2010

Watergate

Watergate räknas allmänt som en av de ”stora” klubbarna i Berlin. Läget är exemplariskt, lokalen ligger utmed Spree och precis där Oberbaumbrücke – kanske Berlins vackraste bro – tar oss från Kreuzberg till Friedrichshain.

Utanför entrén ser klubben inte särskilt stor ut och det är lätt att missa den om man inte vet att det är här den ligger. Kön utanför bör dock avslöja att det är ”här det händer”!

Watergates något anonyma entré.


I likhet med Berghain och Weekend kostar det 12 € att komma in. Eftersom klubben är populär tenderar vakterna att ha en aning arrogant inställning. Vill man vara säker på att inte bli insläppt ska man ha på sig skjorta, bete sig allmänt turistigt, vara i en stor grupp med likasinnade och prata högt på engelska… Ett tips är alltså att hålla låg profil och – framförallt – att lämna skjortan hemma!

Till skillnad från de flesta andra ställen i Berlin lönar det sig att komma tidigt till Watergate. Redan vid ett-snåret kan det vara fullt och då släpper de bara in folk i takt med att andra går hem. På sin hemsida (www.water-gate.de) gör de en stor grej av att det inte är möjligt att bli uppskriven på någon gästlista. Men det finns så klart en gästlista, som man kan komma med på om man känner någon på klubben.

Inredningen och designen på klubben är extremt minimalistisk. Svartmålad träinredning och små skinnsoffor utan ryggstöd bidrar till en elegant och avskalad atmosfär. På ”huvuddansgolvet” möts man av det som gjort klubben känd: en stjärnhimmel av LED-lampor som löper från DJ-båset över hela dansgolvet. Det som är mest imponerande med Watergate är dock panoramafönsterna ut mot Spree. Utsikten mot floden och vackra Oberbaumbrücke är helt underbar, närmast magisk! Mest intensiv blir den en trappa ner, på det mindre och lugnare dansgolvet. Här befinner man sig i nivå med vattnet och med en gnutta fantasi får man lätt en känsla av att man dansar vattnet!

Bild: Watergate


Sommartid är den flytande terrassen öppen, vilken ytterligare bidrar till den mäktiga, flodnära känslan.

Publiken är väldigt blandad. Och med tanke på dörrvakternas policy är andelen turister förvånansvärt hög. Musiken som spelas är mest house, med inslag av techno, electro och drum and bass. Eftersom house inte är min favoritmusik har jag inte superkoll på genren, men de som har det påpekar gärna att det är en imponerande skara DJ:ar och artister som brukar spela på Watergate!

Bild: Watergate

Bild: Watergate


VAD: Watergate, en av Berlins hetaste klubbar
VAR: Falckensteinstraße 49 (Kreuzberg). U Schlesisches Tor
NÄR: Onsdag, fredag, lördag från 24. Emellanåt även andra dagar
PRISNIVÅ: Mellan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar