Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

torsdag 3 maj 2012

Tier

Tier (djur) är en trevlig liten bar på Weserstraße i Neukölln, precis vid Ä som jag skrev om här. I likhet med resten av området serverar man billig öl men man har även höga ambitioner med sina drinkar. De stora fönstren ut mot gatan gör att bargästerna syns väldigt väl utifrån – ungefär som djur i en bur! Jag vet dock inte om det är bakgrunden till namnvalet… Och väl där inne har man inte alls den känslan.



Inredningen är genuint enkel i vanlig ordning, men med flera roliga detaljer som bidrar till atmosfären: En gammal svartvit tolvtummare bakom bardisken visar en filmsekvens med bondskurken Ernst Stavro Blofeld kliande sin vita angorakatt. Och från en tavla tittar Don Corleone ner på oss med en skeptisk blick.

Det är trevligt och okomplicerat! Här blir dock väldigt rökigt under senare delen av kvällen. Och eftersom lokalen är liten blir det dessutom snabbt fullt. Skulle man inte få plats – eller tycker att röken blir för tuff – är betydligt större Ä på andra sidan gatan ett klart gångbart alternativ!

VAD: Tier, trevlig bar i Neukölln
VAR: Weserstraße 42 (Neukölln). U Rathaus Neukölln
NÄR: Dagligen från 19
PRISNIVÅ: Låg

torsdag 19 april 2012

Fika på Amour Fou

Amour Fou är ett fint litet café/patisserie i Graefekiez. Den lilla terrassen utanför är härlig så här års när väl vårsolen behagar visa sig.



Kaffet är lite svagt för min smak, men tårtorna är bakade med kärlek. Prova exempelvis deras Schokotrüffel-Törtchen! Och personalen är glad och trevlig och gör sitt bästa för att man ska trivas.



Vill man inte äta på plats kan man så klart köpa godsakerna med sig hem. De paketeras i små söta askar som blir till perfekta gå bort-presenter.

Enda minus: ingen toalett.

VAD: Amour Fou, trevligt Kreuzbergcafé
VAR: Grimmstraße 24 (Kreuzberg). U Schönleinstraße
NÄR: Tisdag – fredag 13 – 19, lördag – söndag 11 – 19
PRISNIVÅ: Låg – mellan

onsdag 11 april 2012

Bilder från Viktoria-Luise-Platz

Viktoria-Luise-Platz i Schöneberg är en av de vackraste platserna i Berlin. Torget anlades år 1900 när Schöneberg fortfarande var en egen stad och är uppkallat efter prinsessan Viktoria Luise av Preussen, dotter till Wilhelm II, Tysklands siste kejsare. Många av husen här, byggda åren efter sekelskiftet, överlevde kriget och ger en tidstypisk karaktär åt området än idag.

Allra finast är här på sommaren, men fördelen med den här årstiden är att man får en bättre vy över husen runt torget. Bilder från i måndags!











Och till slut, ett gammalt vykort från 1908. Flera av byggnaderna är de samma men träden var inte lika höga som idag. Lägg även märke till odlingen runt fontänen – den finns inte längre kvar!


lördag 7 april 2012

Påskmeny på Horváth

Fina restaurang Hartmanns i Kreuzberg, som jag skrev om här, blev belönad med en stjärna i Guide Michelin för ett år sedan. Och i år har ännu en Kreuzberg-restaurang fått samma status, nämligen fantastiska HorváthPaul-Linke-Ufer. Det här är restauranger som stilmässigt skiljer sig en del från den traditionella gourmetrestaurangen (läs: de har betydligt enklare inredning), men som visar precis samma engagemang och kärlek till råvarorna som de ”finare” etablissemangen. Här i Berlin befinner sig de traditionella fine dining-restaurangerna i första hand i Mitte och de centrala delarna av f d Västberlin.



Igår var jag och åt en femrätters påskmeny med tillhörande vinmeny på Horváth. Inriktningen på restaurangen är österrikisk/tysk med en internationell twist. Stället ligger som sagt i Kreuzberg och utifrån ser det allt annat än anspråksfullt ut. Inuti är inredningen enkel men ombonad. Det är enkla träbord utan duk, men bekväma skinnstolar. En byst av Bacchus blickar stint ner på oss från en hylla, som för att säkerställa att vi dricker ordentligt! Personalen, som serverar vinerna, är genuint mån om att vi ska ha det bra och skapar en sympatisk atmosfär.

Utöver de fem rätterna bjuds vi på en inledande aptitretare i form av gurka med fåryoghurt och pesto av ansjovis och mandel. En liten men trevlig start! Några fler bonusrätter än så blir det tyvärr inte.

Första ordinarie rätten är vit sparris med äggula och gräslök i en emulsion av schwarzwaldskinka och olja. Till det serveras vi en väldigt bra chardonnay från Metzger i Pfalz. Det är jättegott och sätter direkt nivån för fortsättningen.



Andrarätten är gädda med champinjoner, hasselnötssås och färska örter. Det är en fantastisk anrättning som kommer tillsammans med en chardonnay, Startin Morillon, från den österrikiska producenten Gross.



Därefter blir det kaninsadel med marinerade grönsaker och en tysk riesling från gamla vinstockar. Det är mycket petroleum i den sistnämnda som är ett riktigt bra sällskap till kaninen!



Som fjärderätt får vi lammben med marinerade rabarber och scheiterhaufen. Det sistnämnda är en traditionell österrikisk dessert på bl a äpple och kanel. Lammet är ljuvligt gott och vinet, en torr blaufränkisch från Burgenland, passar perfekt till.



Till sistarätt och dessert blir det nougat, karamelliserade jordnötter och mintgelé i chokladsås. Till detta en ung rieslaner (en korsning mellan druvorna riesling och silvaner). Och även om rätten inte riktigt når upp till samma nivå som de övriga, blir det en trevlig totalupplevelse tillsammans med det söta vinet!



Just nu, när detta skrivs, äter vi lördagsbrunch på 100-Wasser på Simon-Dach-Straße. Även det en trevlig upplevelse i vanlig ordning!

VAD: Horváth, restaurangstjärna i Kreuzberg
VAR: Paul-Linke-Ufer 44 A (Kreuzberg). U Kottbusser Tor
NÄR: Tisdag – söndag 18 – 01
PRISNIVÅ: Hög

lördag 31 mars 2012

Billiga drinkar hos Kptn A. Müller

Kptn A. Müller är en kul liten bar på Simon-Dach-Straße, med billig öl och väldigt billiga drinkar. Det sistnämnda i kombination med storleken på baren gör att det på sena fredags- och lördagskvällar nästan alltid är en stor folksamling utanför. Även tider på året när uteserveringen är stängd.

Inte världens bästa bild.


Opretentiöst, avslappnat och trevligt med en ung och glad publik! Dessutom: Kicker-spel och gratis Wi-Fi.

VAD: Kptn A. Müller, bar med billiga drinkar
VAR: Simon-Dach-Straße 32 (Friedrichshain). S/U Warschauer Straße
NÄR: Dagligen, från 18
PRISNIVÅ: Låg

torsdag 22 mars 2012

East Side Gallery

Nu när våren är här kan det vara trevligt med en utflykt till East Side Gallery. Det är den längsta bevarade delen av Berlinmuren och dessutom förmodligen världens största utomhusgalleri. Efter murens fall, mellan februari och september 1990, samlades ett stort antal konstnärer från hela världen och målade var sin sektion. Den västra delen av muren hade varit fullsmetad med graffiti sedan många år, men nu var det fritt fram att måla även den östra, tidigare orörda, sidan.



Målningarna på East Side Gallery vandaliserades och tilläts förfalla under många år, men under 2008 och 2009 restaurerades till slut de flesta av de ursprungliga konstverken och flertalet av konstnärerna målade sina verk på nytt. Totalt är det strax över 100 målningar på den 1 316 m långa muren. Motiven speglar i de flesta fall de politiska förändringarna anno 1990, med de förhoppningar om en fri och bättre värld som följde efter murens fall. Den kanske mest kända målningen är Mein Gott, hilf mir diese tödliche Liebe zu überleben (Gud, hjälp mig överleva denna dödliga kärlek) där den ryske konstnären Dmitri Wrubel har målat av det klassiska fotografiet från 1979 av kyssen mellan Brezjnev och DDR-ledaren Honecker.



Längs Mühlenstraße och Spree, mellan Oberbaumbrücke och Ostbahnhof, sträcker den sig. En gång del av gränsen mellan Friedrichshain och Kreuzberg, mellan öst och väst. Idag ett monument över kalla kriget och ondskan. Och samtidigt en konstutställning och populär turistattraktion. En del av dagens Berlin.





VAD: East Side Gallery, ett stycke 1900-talshistoria
VAR: Mühlenstraße (Friedrichshain). U Warschauer Straße / S Ostbahnhof
NÄR: Förslagsvis vid vackert väder
PRISNIVÅ: Gratis

måndag 12 mars 2012

Hasir

Hasir är en institution i Berlin när det gäller kebab och annan turkisk mat. De är långt ifrån billigast och de vinner inga charmpriser direkt – en del i personalen är t o m direkt otrevliga – men de serverar jäkligt god kebab! Och det kommer de långt med.



Det var ju här i Berlin som den moderna kebaben, så som vi känner den idag, såg dagens ljus. Och Mehmet Aygüm är en av dem som tar åt sig äran för att ha uppfunnit rätten. I början av 70-talet kom han på att man kunde äta sin kebab med sallad och sås i ett uppskuret bröd, istället för på tallrik, och resten är som man säger historia! 1978 öppnade han den första Hasir-restaurangen i Kreuzberg och succén var ett faktum. Idag finns det sex filialer i den lokala kedjan, två i Kreuzberg och en vardera i Mitte, Schöneberg, Wilmersdorf och Spandau. Menyn och inriktningen skiljer sig lite mellan de olika restaurangerna. Ursprungsrestaurangen i Kreuzberg och den i Schöneberg är stilmässigt mer åt det enkla kebabhaket medan de övriga har lite linnedukskänsla över sig. Vill du ha en döner går du alltså till någon av de båda förstnämnda medan de övriga lämpar sig bättre om du fikar efter en ”riktig” middag.

Min favorit är en klassisk iskender, fast utan tomatsås – den blir bättre så.




VAD: Hasir, traditionell turkisk mat à la Berlin
VAR: Adalbertstraße 10 + 12 (Kreuzberg). U Kottbusser Tor
Maaßenstraße 10 (Schöneberg). U Nollendorfplatz
Oranienburger Straße 4 (Mitte). S Hackescher Markt
Nürnberger Straße 46 (Wilmersdorf). U Augsburger Straße
Breite Straße 43 (Spandau). U Altstadt Spandau
NÄR: I princip alltid
PRISNIVÅ: Mellan