Igår blev det lunch på Tim Raue igen. Det var lite mer än två
år sedan jag var här senast och nu har restaurangen fått sin andra stjärna i Guide Michelin.
Inriktningen är asiatisk.
Genom att kombinera japansk perfektionism och thailändska aromer med den
kinesiska matlagningsfilosofin och genom att endast servera mat som ger energi
och inte belastar kroppen i onödan, vill Tim Raue skapa en matupplevelse utöver
den vanliga. Därför undviker han bl a bröd, pasta och ris liksom raffinerat socker
och laktosfria mjölkprodukter i sin matlagning.
Även om restaurangen
alltså har två stjärnor numera är prisnivån på lunchmenyn fortfarande den
samma som våren 2011. Tre valfria rätter från menyn kostar 38 €, fyra kostar 48,
o s v. Och oavsett hur många man väljer är det ett klart prisvärt alternativ
till att komma hit på kvällstid!
Innan man hunnit
beställa sin mat kommer det in fyra skålar med aptitretare: pilgrimsmusslor,
fläskkött, cashewnötter och grönsaker. Det är lite spicy, men ett fräscht och
kul alternativ till den traditionella brödkorgen!
Bland maten för övrigt
kan nämnas Ikarimi-lax med sesamfrön, grapefrukt och vanilj där den råa laxen
gifter sig perfekt med grapefrukten och vaniljen i såsen!
Så här såg det ut på
tallrikarna:
Ikarimi-lax med sesamfrön, grapefrukt och vanilj. |
Dumplings med pilgrimsmusslor, oxmärg och shiso. |
Dumplings med pekinganka, purjolök och ingefära. |
Hummer med tamarind och tomat. |
Mannys biff med vattenmelon, granatäpple och oxtunga. |
Buffelost med bacon, pinjenötter och sockerkaka. |
Till detta dracks det Egly-Ouriet och en 2007 Solanes från Priorat.
Till kaffet (som är
starkt och riktigt bra) kommer dagens enda bonusrätt: En liten glasspinne med
jordgubbsglass, choklad, mynta och smultron!
Kvalitén på rätterna
pendlar mellan bra och underbar. Allra bäst den här gången är desserten
buffelost med bacon (!), pinjenötter och sockerkaka! Men även om restaurangen
fortfarande erbjuder Berlins bästa tolkning av det asiatiska köket, når maten
ändå inte upp till samma fantastiska nivå som på exempelvis Fischers Fritz,
First Floor eller Reinstoff. Dessutom gör den medvetet avslappnade atmosfären att
servicenivån känns lite väl slapp emellanåt. Men vinlistan är mycket trevlig,
inte minst om man gillar champagne!
Se mitt förra inlägg om
Tim Raue här, med mer information om både restaurangen och Tim Raue själv.
VAD:
Tim Raue, fortfarande Berlins bästa asiatiska restaurang
VAR:
Rudi-Dutschke-Straße 26 (Kreuzberg). U
Kochstraße
NÄR: Tisdag – lördag, 12 – 15 och 19 – 24
PRISNIVÅ:
Hög
Hej Martin!
SvaraRaderaFunderar på att besöka restaurangen. Hur var prisläget på champagner? Är det bra champagnehus som erbjuds?
Ha det så bra!
Valter
Hej Valter!
SvaraRaderaDu hittar vinlistan med priser på hemsidan! Men det är bra hus, bl a Krug, Selosse och Jacquesson!