Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

söndag 12 september 2010

Paus på Literaturhaus


Literaturhaus Berlin är en institution i det litterära Berlin men även något av en oas, bara ett stenkast från pulsen på Kurfürstendamm. Och man behöver inte vara särskilt litterärt intresserad för att trivas här. Den främsta behållningen med stället är nämligen dess trädgård! Här finns det café och restaurang med tillhörande uteservering och även en jättefin vinterträdgård, som är ett härligt alternativ under den kalla årstiden.

Oavsett om man tar paus från shoppingen eller något annat ansträngande kan det alltid vara läge för en fika. Och en fika kan ju lika gärna innebära ett glas vin eller en öl som kaffe och kaka! För den som är hungrig finns det även varm mat. Och frukost serveras till 14:00.

En Weißbier är aldrig fel!


Det är härligt och avkopplande att ta en öl i litteraturhusets trädgård. Miljön känns intellektuell men samtidigt berlinskt avslappnad. Klientelet är en skön blandning av lokala kultursnobbar, mammor-med-barnvagn och nyfikna turister. Har man tur kan det dessutom dyka upp en poet, som mer än gärna reciterar en strof eller två!

En livs levande poet.


För den som är mindre ytlig än jag, finns det givetvis även en hel del litterärt att upptäcka här. Från början fungerade stället som litterärt centrum i Västberlin med syftet att sprida samtida litteratur och fortfarande kan man komma hit för att uppleva symposier, utställningar och andra kulturella händelser. Det finns även en bokhandel, Kohlhaas & Company, i husets källarvåning. Här är det fokus på bl a historia, musik och teater men det finns också många böcker om Berlin.

VAD: Literaturhaus Berlin, en oas vid Ku’damm.
VAR: Fasanenstraße 23 (Charlottenburg). U Uhlandstraße
NÄR: Dagligen, 9:30 – 01
PRISNIVÅ: Mellan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar