Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

torsdag 30 september 2010

Behind the Green Door

Ett besök på en trevlig cocktailbar kan förgylla vilken kväll som helst. Och befinner man sig i Schöneberg under kvällstid är Green Door något av ett måste. Stället ligger ett litet stenkast från Nollendorfplatz och tillsammans med Stagger Lee (som jag har skrivit om här), på andra sidan kvarteret, utgör den grunden till en riktigt bra barrunda.På sommaren, när uteserveringen är öppen, är även dörren – den gröna – öppen. Men annars är den stängd och man får ringa på för att bli insläppt! En kul detalj som skapar en känsla av privatklubb och exklusivitet.

Inuti är det Hästens-mönster på väggarna, en lååång bardisk och många lustiga lampor. Stilen andas 70-tal och är färgfull, på gränsen till smaklös men väldigt häftig. Jag gillar den!

Bild: Green Door / diephotodesigner


Det bästa på Green Door händer dock bakom bardisken. Kay, Torsten och de andra som jobbar där är grymt skickliga drickblandare. Med precision och seriositet, en yrkesstolthet som gränsar till pedanteri, blandar de de godaste drinkar du kan tänka dig.

Ring på (om dörren är stängd), hälsa på den som öppnar och slå dig ner vid bardisken. Även om det finns bord i lokalen vill du sitta vid bardisken! Att följa bartendrarnas lidelsefulla arbete med att ta fram de fulländade drinkarna är nämligen halva nöjet med att komma hit. Som brukligt är, på seriösa cocktailbarer, blir du serverad ett glas vatten innan du hinner be om det. Därefter får du ett ex av den digra drinklistan. Har du svårt att bestämma dig kan du alltid be om hjälp! Förklara för bartendern vad du gillar så rekommenderar han något. Husdrinken heter så klart Green Door och är en trevlig variant på mojito.

Ett tips är att gå hit en udda tid, exempelvis en onsdagsnatt, då här oftast är mycket lugnt. En skön kontrast mot en fredags- eller lördagskväll och en chans att få en pratstund med någon av hjältarna bakom bardisken. Eller så hänger man på låset när de öppnar! De har happy hour mellan sex och nio varje kväll.

Men tänk om rökförbudet hade nått hit! Så underbart det hade varit. För en sekund drömmer man sig bort till 1105 i Köpenhamn, där drinkarna är lika goda men rökarna lyser med sin frånvaro…

VAD: Green Door, en av Berlins bästa cocktailbarer
VAR: Winterfeldtstraße 50 (Schöneberg). U Nollendorfplatz
NÄR: Söndag – torsdag 18 – 03, fredag – lördag 18 – 04.
PRISNIVÅ: Mellan

2 kommentarer:

  1. Trevlig blogg!
    Denna borde jag hittat innan min Mara :)

    Nåväl, hustrun ska dit igen om 10 dagar - så jag skickar länken till henne

    SvaraRadera
  2. Tack! Hoppas hon får det trevligt!

    SvaraRadera