Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

måndag 6 september 2010

Pilsner på Prater

När man är i Tyskland måste man nästan besöka en Biergarten! För er som inte känner till begreppet kan en biergarten närmast liknas vid en gigantisk uteservering där man dricker öl. Prater vid Kastanienallee är Berlins äldsta, ända sedan 1800-talet har berlinarna druckit sig berusade här.Medan Kastanienallee med fog kan beskrivas som trendig, hipp och inne, är Prater i mångt och mycket dess absoluta motsats. Trots sitt läge precis vid nämnda gata. Det här är genuint tyskt och på många sätt får man en känsla av att tiden står still. Att tiden stått still är dock en chimär eftersom stället faktiskt ändrat karaktär ett flertal gånger genom åren, genom världskrig, DDR och efter murens fall. Den som är närmare intresserad av Praters historia läser mer på www.pratergarten.de/e/chronik.html.

En skylt vid ingången förklarar på typiskt tyskt manér, d v s vänligt och bestämt, att såväl cyklar som medhavd mat och dryck är förbjudna. Det påpekas även att hundar ska kopplas, vilket kan behövas eftersom vi är Berlin.Prater är alltså typiskt tyskt och väldigt opretentiöst. Eller med andra ord: festligt, folkligt och fullsatt! Det sistnämnda stämmer visserligen inte alltid eftersom de har en hiskelig massa platser här, 600 enligt uppgift. Det är inte lokalhyran som sätter gränserna på ett ställe som det här! Och framförallt inte i Berlin. Men festligt och folkligt är det verkligen. För form och finess, sök annorstädes!

Här samlas barnfamiljer, skolklasser (de serverar mer än öl), studenter, arbetskamrater, o s v. Helt enkelt folk i allmänhet, i dess bredaste bemärkelse! Under kastanjeträden dricker man sin öl och tar en paus från livet utanför.Vill man inte bara dricka tyskt går det även bra att äta i samma stil. Ur en särskild lucka – på behörigt avstånd från ölluckan gudbevars – serveras ändamålsenlig mat som Bratwurst och Schweinenackensteak. Av praktiska – och kanske även miljömässiga – skäl har de pant på tallrikarna. Det får mig att tänka på Roskildefestivalen, som införde ett liknande koncept på nittiotalet. Och bortsett från tält, musik och gyttja är miljön här inte helt olik!

VAD: Prater Biergarten, Berlins äldsta ”ölträdgård”
VAR: Kastanienallee 7 – 9 (Prenzlauer Berg). U Eberswalder Straße
NÄR: April – september från 12, när vädret tillåter.
PRISNIVÅ: Låg – mellan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar