Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

söndag 17 oktober 2010

Besök på Swedish Photography

I torsdags blev det ett besök på Swedish Photography, ett galleri som öppnade för lite mer än en månad sedan och som är helt inriktat på fotokonst. Det drivs av stockholmska Nina Grundemark och ligger på Kunsthof vid Oranienburger Straße. Syftet med galleriet är att verka som ett showroom för svenska fotokonstnärer som vill synas i Berlin.
Just nu visas utställningen Swedish Red av Joakim Eneroth. Det är en serie bilder av röda stugor (egentligen villor), där alla fönster är bortretuscherade. Symboliken är kraftfull och lite skrämmande. Den faluröda färgen skapar en känsla av hemtrevnad samtidigt som avsaknaden av fönster gör att man känner att något i bilden är väldigt fel. Bakgrunden till projektet är den slutenhet och det motstånd Eneroth stötte på när han åkte runt och fotograferade hus i stockholmsområdet. Med bilderna vill han visa hur svenskens strävan efter säkerhet, och rädsla för det okända, leder till en medveten isolering och utestängning av främlingar. Han blev utskälld, ivägkörd eller – i bästa fall – ifrågasatt av husägarna när han ställde sig och fotograferade deras hem. En intressant kontrast till när han var i Indien och fotograferade hus. Där blev han inbjuden eftersom de boende där blev så glada av att han ville fotografera just deras bostad!Swedish Red visas fram till den 30 oktober. Därefter väntar en utställning med Martina Hoogland Ivanow, en svenska boende i Berlin.

I lokalen finns även en liten avdelning med fotoböcker till försäljning.

VAD: Swedish Photography, nyöppnat svenskt fotogalleri
VAR: Oranienburger Straße 27 (Mitte). S Oranienburger Straße
NÄR: Onsdag – lördag 13 – 18
PRISNIVÅ: HögInga kommentarer:

Skicka en kommentar