Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

tisdag 5 oktober 2010

Berghain

Att skriva ett blogginlägg om Berghain leder oundvikligen till att man sparkar in vidöppna dörrar. Men jag kan inte längre låta bli!

Alla pratar om Berghain. Och alla är överens om att det är Berlins bästa klubb – även de som inte varit här... Och de har rätt. Berghain är Berlins bästa klubb! Do believe the hype!

2009 utsåg den brittiska tidningen DJ Mag Berghain till världens bästa klubb. Det var ingen nyhet för de lokala stammisarna men gjorde så klart att det internationella intresset ökade ännu mer. Sedan dess har världspressen skrivit spaltmeter efter spaltmeter och technofrälsta världen över har vallfärdat hit.

Namnet kommer av att stället ligger nära gränsen mellan Kreuzberg och Friedrichshain. Det är inhyst i ett före detta värmekraftverk byggt i klassisk socialistisk stil. Miljön och inredningen kan bäst beskrivas som industriell, i brist på ett bättre ord. Tänk: betong, stål, öppen planlösning och en enorm takhöjd! Det finns två olika dansgolv. Dels ”huvuddansgolvet”, det som kallas Berghain, en trappa upp. Här är det 18 meters takhöjd. Och dels det mindre Panorama Bar, ytterligare en trappa upp. På Berghain är technon den dominerande musikstilen medan det även spelas house och electro i Panorama Bar.

Berghain.


Enligt ryktet är det är svårt att komma in på Berghain. Och även detta rykte stämmer. Dörrvakten är tuff i sin urvalsprocess och många nekas inträde. Kön till klubben är alltid lång och efter all väntan kommer det ångestladdade mötet med entrén. En snabb blick från vakten och sedan antingen en diskret vinkning åt höger – du kommer inte in – eller ett lika lågmält välkommen – yes! Det intressanta är att ingen som nekas inträde verkar protestera! Det är som att alla är inställda på att det är 50/50. Även taxibolagen är medvetna om att många åker hit förgäves och kön av väntande taxibilar är nästan lika lång som den till klubben!

Tips för att förbättra dina odds: var hellre 30 än 20, hellre nykter än berusad, ha hellre t-shirt än skjorta. Jag har visserligen sett folk i skjorta bli insläppta, men varför chansa? Är ni en stor grupp kan det löna sig att dela upp sig i par eller mindre grupper. Och framförallt: håll låg profil!

Det råder totalt fotograferingsförbud. Har man tagit sig förbi den första vakten blir man sedan visiterad, så man inte försöker smyga in någon kamera. En annan sak som utmärker Berghain är att det inte finns några speglar.

Det finns egentligen inga ord som kan beskriva det här stället, det måste helt enkelt upplevas. Att komma in på Berghain är som att komma in i ett alternativt universum. Gillar man techno kommer man givetvis älska det här. Gillade man inte redan techno, gör man det sannolikt efter ett besök på Berghain! Ljudet som högtalarna och inredningen skapar är helt magiskt. Man vill bara dansa! Och atmosfären är glad och avslappnad.

Ta tåget till Ostbahnhof, följ flödet av människor och inom ett par hundra meter hör du musiken. Sedan är det bara att försöka kontrollera leendet och hoppas på att komma in! Kön brukar som sagt vara lång, ibland mycket lång, men kommer man tidigt (innan 01) alternativt väldigt sent (på förmiddagen dagen efter) är det i regel kortare kö. Det sägs att stället aldrig stänger och jag tror de har rätt. Jag har varit här halv fyra, på eftermiddagen dagen efter, och det har fortfarande varit full fart! Och utanför en lång kö av väntande taxibilar…

Lördagar brukar vara bäst. Vissa fredagar är enbart Panorama Bar öppen. Kolla hemsidan, berghain.de, för alla detaljer!

VAD: Berghain, kanske världens bästa klubb
VAR: Am Wriezener Bahnhof (Friedrichshain), S Ostbahnhof
NÄR: Fredag – lördag från 24.
PRISNIVÅ: Mellan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar