Min blogg och din guide till Berlin. Här skriver jag om mina upplevelser i Berlin, om restauranger, barer, caféer och annat som är värt att uppmärksamma. I denna charmiga, festliga, dekadenta, underbara stad!

söndag 10 oktober 2010

Bygga bagel hos tant Benny

Aunt Benny är ett trevligt litet café på hörnet av Jessnerstraße och Oderstraße i Friedrichshain. Stället har funnits i lite mer än två år och drivs av två kvinnor, en tyska och en kanadensiska. Lokalen är ljus, fräsch och modern. Inredningen är stilfull – spartansk och ombonad på en och samma gång – och andas Berlin 2010 på alla sätt och vis. Ena halvan av caféet består av ett skrivbord (!) med tillhörande kontorsstolar – som att man verkligen uppmanar sina gäster att använda stället som mobilt kontor – och andra halvan av några små bord med klassiska pinnstolar.

Aunt Benny.


Helst sitter man ute, åtminstone när vädret medger och om något av de långsmala borden skulle vara ledigt. Det här är lugna bostadskvarter och turisterna känns långt borta – även på sommaren. Antalet barnvagnar verkar dock vara lika många som i Prenzlauer Berg. Och känslan just här är faktiskt mer Prenzlauer Berg än Friedrichshain! Men lite längre norrut på Jessnerstraße finns det hus som fortfarande verkar vara ockuperade.

Jämfört med många andra caféer och restauranger är menyn och frukostutbudet ganska begränsat. Men det jag gillar med det här stället är deras bagel-koncept! Det är inte unikt, men påminner litegrann om hur det brukade fungera på det ursprungliga Espresso House i Lund i slutet av 90-talet, d v s innan det stället ynglat av sig till en hel kedja av likriktad mainstreamcafékultur. Man bestämmer vilken sorts bagel man vill ha, vilken cream cheese och vilka övriga pålägg. Sedan serveras allting var för sig, d v s du får bygga din bagel själv och kan bestämma hur du ska äta den, dubbel eller de båda halvorna var för sig, kanske med olika pålägg. En rostad bagel kostar 1,50 € och så väljer man alltså de tillbehör man vill ha och betalar för varje. Deras hemgjorda cream cheese med cheddar och oliver är helt suverän! Man får en rejäl laddning, egentligen alldeles för mycket för en bagel. Så efteråt, när bageln är uppäten, kan man gå loss med tesked på det som finns kvar! Även kaffet är riktigt bra. Vill man ha något mer törstsläckande än kaffe finns det även färskpressade juicer och smoothies.

Bagel med ost, skinka och hemgjord cream cheese.


Gratis Wi-Fi och ett generöst utbud av tidskrifter gör att man inte behöver känna sig sysslolös när man äter – om man till äventyrs inte vill nöja sig med att enbart äta när man är här. Hur som helst blir man nöjd av det man stoppar i sig, oavsett om man är här för att äta frukost eller lunch. Finns det mer plats i magen kan man alltid avsluta måltiden med en bit hemlagad cheesecake!

VAD: Aunt Benny, trevligt café i Friedrichshain
VAR: Oderstraße 7, ingång från Jessnerstr (Friedrichshain). S/U Frankfurter Allee
NÄR: tisdag – fredag 8:30 – 18:30, lördag – söndag 10 – 18:30
PRISNIVÅ: Mellan

2 kommentarer:

  1. Hej, Martin och tack för ett gediget arbete och för väldigt intressant läsning. Känner du till om Aunt Benny är igång fortfarande? Tittar man på Googles gatunivå ser det stängt ut, men det kan ju också vara gamla bilder.

    SvaraRadera
  2. Tack själv! Det var ett tag sedan jag var där, så jag är inte säker, men jag tror de fortfarande är igång. Bilderna på Google Maps är säkert fem år gamla, så de kan man nog ta med en nypa salt! :)

    SvaraRadera